konu başlıkları

4 Ocak 2012 Çarşamba

DVD: Running On The Sun - Badwater 135


Badwater Ultra, Amerika'nın Kaliforniya eyaletindeki Ölüm Vadisi'nde (Death Valley) koşulan 135 mil uzunluğunda (yaklaşık 216km) bir ultra maraton. Uzunluğunun yanı sıra çıkılması gereken toplam eğim ve aşırı sıcak hava şartları sebebiyle de dünyadaki en zorlayıcı yarışlardan biri olarak kabul ediliyor.
İşte bu belgesel de 1999 senesinde koşulan yarış ve 40 katılımcının hikayesi.
Bu yarışta destek işi organizasyondan çok katılımcıların kendi kurdukları takımlara düşüyor. Çoğu koşucunun bir kaç kişiden oluşan ve kendilerini yol boyu araçla takip eden destek ekibi var. Film boyu koşucular kadar destek ekibi üyelerinin de ağzından hikayeler görüyoruz.
Bu "çılgınca" işle uğraşan koşucuların gündelik yaşamda neler yaptığını görmek güzel. Her yaştan, ülkeden ve seviyeden koşucu var. İtfaiyeciler, askerler, çoluk çocuk sahibi anne babalar, kamyon şoförleri gibi belki de her gün yanımızdan geçen ama farkına bile varmadığımız kahramanların bu yönü ile tanışıyoruz. En güçlü gözkenlerin nasıl pes ettiğine öte yandan daha çelimsiz duranların nasıl bir cesaret ve dayanıklılık gösterdiğine şahit oluyoruz.
Badwater Ultra Maratonu, çoğu ultra maraton gibi güzel coğrafyalarda geçen ve hoş anılarla süslenmiş koşulardan sayılmayabilir, daha çok bir "uç nokta" yarışı. Gerçek anlamda bir dayanıklılık sınavı, hem fiziksel hem de zihinsel açıdan. Belgesel bu sınavın sebep olduğu ruh halini gayet güzel yansıtıyor, hazırlık evresinden yarış saatlerine kadar her aşamada koşucuların neler "çektiğini" iyi aktarıyor. Bence motive edici olmasının yanı sıra "caydırıcı" da olabilecek bir çalışma. Tabi aslında caydırıcı olan belgesel değil, yarışın kendisi. Öte yandan ultra maratonların "insanın kendisiyle yarışması" olduğunu anlatması açısından da güçlü bir örnek. DVD'yi yurt dışı internet satış sitelerinden sipariş etmek mümkün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımda

Fotoğrafım
istanbul, Türkiye
2006 yılında 1.80 boyum ile 110kg olunca zayıflamak için koşsam mı diye düşünmeye başladım. Internet'te bulduğum 8 haftalık bir program gözüme zor gözükmeyince haftada 3 gün, her seferinde de toplam 20 dakika olacak şekilde koşu antrenmanlarına başladım. 8 hafta sonunda durmadan 30 dakika koşabildiğime o an kendim de inanamadım. Bundan sonra ne yapmalı diye düşünürken Amazon.com da "Koşucu Olmayanlar İçin Maraton Antrenmanı" isimli kitabı görüp maraton koşmaya karar verdim. 3 yıl içinde 5 maraton koştuktan sonra ultra maraton koşma fikrini kendime daha yakın buldum. 2010 senesinden beri aklım fikrim uzun mesafe koşularında. Ülkemizde bu sporun az bilinmesi, yapanların az olması ve maraton koşanlar tarafından bile olduğundan zor hatta imkansız olarak görülmesi epey canımı sıkıyor. Bu blog fikri de bu sıkınıdan doğdu. Gördüm ki yazması koşmasından daha zormuş...