konu başlıkları

12 Haziran 2013 Çarşamba

Mozart 100

Yeşillikler İçinde Bir Koşu Festivali

 Mozart100, Avusturya’da ünlü besteci Wolfgang Amadeus Mozart’ın vatanı Salzburg’ta düzenlenen bir koşu festivali. Bu sene 22 Haziran 2013 Cumartesi günü koşulacak. Program dahilinde 5 değişik parkur var; bunlardan üçü bireysel; 100km, 55km, Mozart 100 light (25 km), takımlar için de iki parkur var; 100km ve 55km.

En uzun parkur olan 100km aslında aynı rota üzerinde birbirine çok yakın 2 turdan oluşuyor. İlk turda 46km lir bir daire çizip başlangıç noktasına geliyorsunuz, ikinci turun ortasında ise Fuschlsee (Fuschl Gölü) çevresinden dolanarak bu sefer birinci turu 9km daha uzatıp 55km koşuyorsunuz.


Daha kısa bir ultra maraton planlayanlar için sadece 2.tur mesafesinden oluşan 55km lik bir parkur da var.

Eğer takım olarak koşmak isterseniz 4 atlete sırasıyla şu mesafeler düşüyor; 29km, 16km, 30km ve 25km. Aynı şekilde takım olarak daha kısa mesafe koşmak isteyenler ise 55km lik takım yarışında sırasıyla 16km, 14km, 9km ve 16km koşuyorlar. Start zamanları da bu mesafelere göre ayarlanmış, tüm yarışmacıların yakın zamanlarda bitirmesi düşünülerek farklı saatlerde başlamaları öngörülmüş.


Kırmızı eklenti 2. turda koşulacak 9km lik fazlalık
Ben bu sene 100km lik parkura katılıyorum. www.kosturmaca.com adresindeki kişisel blog’um, www.kosugazetesi.com adresinde 4 koşucu arkadaşım ile yazdığımız ortak bloğumuz ve Mert Derman ile www.kosturmaca.com adresinde yayınladığımız podcast sayesinde bu sene organizasyon komitesinin misafiri olarak koşacağım. Her şey yolunda giderse bu yarışı tanımamda esas rolü oynayan tecrübeli koşucu abimiz, ustamız Nejdet Yergök ile beraber koşma şansım da olacak.


Rota

Yukarıda da bahsettiğim gibi rota Salzburg’ta merkezde yer alan Mozartplatz’ta (Mozart Meydanı) başlıyor ve bitiyor. Uzun ve kısa parkurlar arasında 1 ve 2 tur gibi bir fark var. Daha önce Salzburg’ta bulunma şansım olmadı ama yakın bölgelerde Avusturya topraklarında bulunmuşluğum olduğu için bizi bekleyen manzaraları ve güzellikleri az çok tahmin edebiliyorum. Avusturya’nın bu bölgesi, özellikle bu mevsimlerde yemyeşil olan ormanlar ve ferah çayırlardan oluşuyor. Tertemiz nefis bir havası var. Şansımız yaver giderse güneşli bir havada koşuyor olacağız.


Copyright Mozart 100 – Salzburg Running Festival
Rota köy yolları, orman yolları, toprak patikalar ve asfalt yollardan oluşuyor. Çok teknik ve sert bir parkur olmayacak gibi, raporlar ve rota sunum bilgilerinden edindiğim izlenim bu, bu konuda daha net bilgiyi koştuktan sonra vermem daha sağlıklı olacaktır.



Eğim grafiği de çok zorlayıcı değil, birinci turda 1.025m dikey kazanım, ikinci turda da 1.150m dikey kazanım olmak üzere toplam 2.175m tırmanacağız. Bu konuda çok milimetrik ölçüm yapılamadığı için sitede bulunan rota grafiği ile veriler arasında ufak sapmalar var.


Copyright Mozart 100 – Salzburg Running Festival

Rota köyler ve yerleşim merkezlerinden geçiyor, baştan sona vahşi doğa içinde değilsiniz. Bu sayede aralarda sık ikmal istasyonları var, yerel halktan gönüllüler de çok sayıda.


Copyright Mozart 100 – Salzburg Running Festival

Bu yarışı cazip kılan noktalardan birisi de ikmal masalarının neredeyse 7-8km de bir olması. Bu sayede yanımızda fazla yük taşımak gerekmeyecek, sırt çantası ve su taşıma çözümlerine gerek kalmayacak gibi gözüküyor.



2012 senesinden Bernd Michitsch isimli bir yarışmacının yaptığı yukarıdaki klip parkur ve doğa hakkında gayet güzel fikir veriyor.

Ulaşım

Türkiye’den Salzburg’a THY nin direk uçuşu var. Hem de şansımıza bu dönemde indirimli kampanya kapsamında. Tabii sonraki senelerde bu durum değişebilir ama şu anda yaklaşık 230 TL civarında bilet bulmak mümkün.


Copyright Mozart 100 – Salzburg Running Festival

Yarışın olduğu şehre doğrudan uçabilmek güzel bir lüks, öteki türlü havaalanı ile yarış noktası arasında tren veya otobüs ile seyahat etmeniz gerekiyor ki bu hem zaman hem de para kaybı demek. Kampayanın tek zayıf tarafı sefer tarihleri. Cumartesi günü koşulacak bir yarış için kayıt günü olarak Cuma’yı da ayırmanız gerekiyor, bir terslik olmazsa da ertesi gün Pazar da dönebilirsiniz. Ama sefer tarihleri en yakın plan olarak Perşembe gidiş Pazartesi dönüş veriyor.


Copyright Mozart 100 – Salzburg Running Festival

Salzburg uçuşu denk gelmemesi durumunda Münih üzerinden de trenle ulaşım mümkün. Almanya ve Avusturya tren konforunu göz önünde bulundurursak aslında bu da yorucu olmayan bir seçenek ama işin ek masraf ve zaman boyutu da yok değil.


Konaklama

Salzburg, tarihi ve doğası sebebi ile 4 mevsim turist çeken bir şehir. Çok sayıda ve tipte otel ve pansiyon var. Internet rezervasyon siteleri üzerinden her bütçe ve keyfe uygun oda bulunabiliyor, 5 yıldızlı lüks oteller, tarihi binalarda yapılanmış yerel konaklama evleri, yatakhane şeklinde ekonomik pansiyonlar var. Ancak popüler bir şehir olduğu için konaklama işini çok sonlara bırakmamak lazım.


Yarışın başlangıç ve bitiş noktası Mozart Meydanı
Copyright Mozart 100 – Salzburg Running Festival


Yeme İçme

gel de 100km koşma...

İtiraf etmeliyim ki bu yarışı düşünürken olumlu yönde karar vermemdeki etkenlerden birisi de yeme içme keyfi idi. Avusturya mutfağı, eski Macar gelenekleri ile de pekişerek nefis seçenekler sunan bir mutfak. Benzer gözle bakarsak Alman kırsalının yemek tarzına göre daha rafine ve lezzetli yemekler bizi bekliyor olacak! Yöresel tatları da araştırıp rapora eklemek lazım diye düşünüyorum, eh 100km koşacaksak sonunda bir ödül de olmalı. Sadece bir T-Shirt için o kadar yol gitmeye değmez…


Özetle bu yarış maratondan daha uzun mesafe koşmayı planlayanlar ve zaten uzun mesafe koşan ama yarış mesafesini arttırmak isteyenler için güzel olanaklar sunuyor.


Bu yarışı seçmemdeki etkenler:

1.      Ulaşımın kolay ve görece olarak ucuz olması
2.      100km gibi uzun ama teknik açıdan zor olmayan bir parkur olması
3.      Tur şeklinde koşma fikri oldum olası feci bunaltıcı gelir ama bunu da kırmam gerektiğine inanıyorum, 2 tur da olsa güzel bir fırsat (bir şekilde başlamak lazım) Not: Sevgili Nejdet Yergök geçen hafta katıldığı bir 12 saat yarışında 1km lik parkurda tam 99 tur atarak toplamda 99km koşmuş…
4.      Alman ve Avusturya kültürünü sevmem ve özellikle bu milletlerin organizasyon ve disiplin anlayışına hayran olmam (toplam mesafe 100km deniyorsa inanın ki o parkur 1cm bile uzun değildir…) Bu gibi uzun yarışlarda organizasyon kalitesi büyük rol oynuyor.
5.      Parkurun manzarasının güzelliği
6.      Parkurda kısa aralıklarla ikmal masaları bulunması ve bu sayede yiyecek-içecek taşıma ve daha da önemlisi bunu planlama gereksinimi olmaması
   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Hakkımda

Fotoğrafım
istanbul, Türkiye
2006 yılında 1.80 boyum ile 110kg olunca zayıflamak için koşsam mı diye düşünmeye başladım. Internet'te bulduğum 8 haftalık bir program gözüme zor gözükmeyince haftada 3 gün, her seferinde de toplam 20 dakika olacak şekilde koşu antrenmanlarına başladım. 8 hafta sonunda durmadan 30 dakika koşabildiğime o an kendim de inanamadım. Bundan sonra ne yapmalı diye düşünürken Amazon.com da "Koşucu Olmayanlar İçin Maraton Antrenmanı" isimli kitabı görüp maraton koşmaya karar verdim. 3 yıl içinde 5 maraton koştuktan sonra ultra maraton koşma fikrini kendime daha yakın buldum. 2010 senesinden beri aklım fikrim uzun mesafe koşularında. Ülkemizde bu sporun az bilinmesi, yapanların az olması ve maraton koşanlar tarafından bile olduğundan zor hatta imkansız olarak görülmesi epey canımı sıkıyor. Bu blog fikri de bu sıkınıdan doğdu. Gördüm ki yazması koşmasından daha zormuş...