konu başlıkları

11 Şubat 2014 Salı

Salomon XR MISSION inceleme



XR Mission 1, Salomon’un “Door To Trail” serisinden bir patika koşu ayakkabısı. Door To Trail terimini “Kapıdan Patikaya” olarak çevirebiliriz. Aslında burada verilmek istenen mesaj, bu ürün ailesinin ne sadece asfalt ne de sadece patika için olmadığı, farklı zemin geçişlerinde de rahatça kullanılabileceği. Çoğu ayakkabı firması asfalt veya patika olmak üzere ana gruplar oluşturmuş durumda. Bunların da kendi alt başlıkları var, ama genellikle bir tür ayakkabıyı diğer tür zeminde giymek pek rahat olmuyor. Asfalt için tasarlanan ayakkabılar patika şartlarında yetersiz kalabiliyor, patika ayakkabıları da asfaltta koşarken çeşitli sıkıntılara yol açabiliyor.

Salomon kendi sayfasında “Kapıdan Patikaya” hikayesini şöyle anlatıyor;

“Kapıdan Patikaya koşmak çoğu patika koşucusunun gündelik hayatının parçası. Evden çıkarsın, sokaklardan koşarak patikaya varırsın. Bu günlük senin antrenman ve kaçamağındır. Patikaya giderken yol ayakkabısının yastıklaması ve zemin hissetmesini istersin, patikaya varınca da zemin tutuş ve ayak koruma.”

Son zamanlarda hem asfalt hem de patikayı kapsayan koşularda bu açığı fark eden Salomon, bir alt ürün grubu oluşturarak akıllıca bir hareket yapmış. Konuyu merak edenler ve iyice gaza gelmek isteyenler için bir video:



Şu anda bu ürün gamında 4 kardeş karşımıza çıkıyor, XR Mission, XR Crossmax, XR Shift ve Sense Mantra. (Sense Mantra ile ilgili Mert Derman'ın yazısına da göz atın)

Bu ayakkabılar sayesinde rotayı yarış öncesi iyi inceleyerek patika veya asfalt için bir ayakkabı türü seçimi kumarı oynamak zorunda kalmıyorsunuz. Bu ayakkabılar size her iki zeminde de istenen konforu sağlıyor.
Hem asfalt hem de patikada konfor sağlayan taban

XR Mission bence kısa ve görece orta mesafeler için tasarlanmış bir ürün. Orta mesafe ile kastım, 2-3 saat aralığını geçmeyecek koşular. Ayakkabı kısa süreli koşularda gayet konforlu iken, süre uzadıkça tabanda rahatsızlık hissi yaratabiliyor. Tabii bunlar kişiye göre değişkenlik gösteren durumlar ama kendimde bu sıkıntıları yaşadıktan sonra ayağında XR Mission gördüğüm başka koşuculardan da benzer yorumlar aldığım için paylaşmakta sakınca görmüyorum. Bunu olumsuz bir eleştiri olarak almamak lazım, yapılması gereken doğru şey, ayakkabıyı belli çerçeveler içerisinde yargılamak olmalı.


XR Mission ile önce Yıldız Parkı patikalarında 1 saat civarı kısa koşular yaptım. Bu koşularda zemin sert toprak, yumuşak toprak, hafif çıkıntılı taş gibi farklılıklar gösteriyordu. Eğim olarak da sert iniş çıkışlar vardı. XR Mission bu testten güzel geçti, eğimlerde ayak kavraması, farklı yapıda zemin tutuşu ve genel konfor olarak tatmin edici idi.
Dana sonra asfalt performansını görmek için bir yarı maraton koştum, 2 saati biraz geçen bu koşuda orta tabanlarımda sıkıntılar yaşadım. Koşu sonlarına doğru artan rahatsızlık ertesi günlerde su toplamalarına yol açtı. Bunun dışında ayakkabının asfaltta yastıklaması iyiydi.
Ardından Burgazada orman ve yangın yollarında 25km lik bir patika koşusu yaptım. Bahsettiğim patika sert olmasa da uzun iniş çıkışları olan neredeyse tamamı sert toprak ve taşlık zeminden oluşuyor. Bu sefer asfaltta yaşadığım sıkıntıları hatırlayarak tabanlarımı önceden bantlasam da 3 saate doğru benzer rahatsızlıklar boy gösterdi.

ilk koşularımı yaptığım gri-siyah-kırmızı ayakkabım

Bu tecrübelerime dayanarak XR Mission ‘ı kısa ve orta mesafe ayakkabısı kategorisinde değerlendirmeye karar verdim. Bu şekilde bir yaklaşım ile giyildiği sürece görevini iyi yapan, hafif, zemin tutuşu ve basış hissi rahat bir ayakkabı.


Salomon’un çoğu modelinde bulunan bağlamasız germe sistemi ayakkabının ayağı iyi sarmasına olanak tanıyor. Gergi sisteminin açıkta kalan kordonu için ayakkabı dili üzerinde bulunan cep de saklama görevi görüyor ki bu akıllıca düşünülmüş bir detay. Çalı gibi bağcıkların takılabileceği dış engellere karşı sizi koruyor.

hızlı bağlama sistemi, dil üstü cep dışarda kalan bağcık ucunu saklamak için

Özetle XR Mission bütçesine göre iyi bir kısa mesafe yol+patika ayakkabısı. Hem toprak zemin hem de asfaltta koşacaksanız ve koşunuzu 2-3 saat civarında bitirecekseniz rahatlıkla bu ürünü tercih edebilirsiniz.




6 yorum:

  1. Missionları 150km civarı kullanıyorum. Aydos, Geyik, Çekmeköy parkurlarında koştum, ayrıca kısa mesafe asfalt (10-12km), kısa Validebağ turları vs gibi parkurlarda sizin test süreniz kadar test etmemiş olsam da bu ayakkabılar hakkında görüşlerim açıkçası karışık. Örneğin Geyik parkurunda kaymaktan dik rampa çıkamadım, Aydos parkurunda inişlerde fazla kaydım. Nihayetinde Çekmeköy'de 30K'da her şey yolunda giderken çakıl zeminde tabanımda baloncuk bıraktı :) diğer taraftan ayak koruması, çamur sonrası su tahliyesi, hızlı bağlama sistemi tabi ki övgüyü hak ediyor ama ayakkabının hem iç hem dış tabanında bence zamanla ortaya çıkan sıkıntı verici sorunlar var ve sonraki modellerde bunlar giderilirse fiyatına göre tercih edilebilir bir ayakkabı olacaktır.



    YanıtlaSil
  2. Missonlarımı yaklaşık 1 senedir çok çeşitli ayakkabilarla beraber kullanıyorum, asfaltta asla koşmam sözümü bana yuttursa da bu ayakkabi ( taban yastiklamasi taban dusuklugu olmayanlar icin cok uygun) ayakkabinin tarak kemiginin on taraflarinda yaptigi baski, 6-7 km ve uzerinde her kosuda su toplamasi ve tariş yapiyor.. en son 4 gun ust uste yurtdsinda sokaklarda kosarken kullandigimda ise tabanimin ust kisminda da yapti bunu.. ayakkabinin yan-ön tarfinda bulunan bantlarin kullanissizligini ve zararini benden baskasi cekmiyor mu... ? sir bu yuzden bir daha mission a tovbe dedim..

    YanıtlaSil
  3. Cem ve Aykun, aslında benim çektiğim dertlerden bahsediyorsunuz sizler de aynen (taban konusunda) Bu sebeple ayakkabıyı uzun süreli koşular için önermiyorum ben de :)

    YanıtlaSil
  4. Ben de 13kya kadar tet ettim, biraz ince çorapla sağ ayağımda aynı yeri hassas yaptı. Onun dışında memnunum. Çamursuz 10 km civarı için uygun bence de. All rounder tabanlar kuru asfalt ve neşet parkuru tipi su biriktirmeyen yumuşak zeminde iyiler, diğerlerinde eksik hep...

    YanıtlaSil
  5. XR Mission'da ben de benzer sorunlar yaşıyorum. İznik dağ maratonu için hangi ayakkabıyı önerirsiniz?

    YanıtlaSil
  6. Merhaba bu ayakkabilari nerden bulabiliriz

    YanıtlaSil

Hakkımda

Fotoğrafım
istanbul, Türkiye
2006 yılında 1.80 boyum ile 110kg olunca zayıflamak için koşsam mı diye düşünmeye başladım. Internet'te bulduğum 8 haftalık bir program gözüme zor gözükmeyince haftada 3 gün, her seferinde de toplam 20 dakika olacak şekilde koşu antrenmanlarına başladım. 8 hafta sonunda durmadan 30 dakika koşabildiğime o an kendim de inanamadım. Bundan sonra ne yapmalı diye düşünürken Amazon.com da "Koşucu Olmayanlar İçin Maraton Antrenmanı" isimli kitabı görüp maraton koşmaya karar verdim. 3 yıl içinde 5 maraton koştuktan sonra ultra maraton koşma fikrini kendime daha yakın buldum. 2010 senesinden beri aklım fikrim uzun mesafe koşularında. Ülkemizde bu sporun az bilinmesi, yapanların az olması ve maraton koşanlar tarafından bile olduğundan zor hatta imkansız olarak görülmesi epey canımı sıkıyor. Bu blog fikri de bu sıkınıdan doğdu. Gördüm ki yazması koşmasından daha zormuş...